Leescast: Rivierenland 1 – Woerden 2

(Marcel) De eerste wedstrijd van ons 2e team in de SOS competitie dit seizoen. Wij (Mark Pieterse/Marcel van Oort) kregen dus van onze teamleider gezamenlijk het verzoek of één van ons iets wilde schrijven over deze avond. In de geest van deze tijd leek het mij leuk om een soort podcast te maken, maar dan op schrift.

(Mark) Dat lijkt me de tijd ver vooruit, een geschreven podcast. Als ik nou input lever, dan zorg jij wel dat het gaat werken…?

Ja joh, we gaan ervoor!
Een schaakfeestje, Tricht uit. Altijd lastig. Had jij nog ideeën vooraf over deze match?

Nou, de vorige keer tegen dit team was begin dit jaar en lag nog vers in mijn geheugen, verloren met 5,5 – 2,5 dus met licht knikkende knieën die kant op.

Ik zat er ook niet lekker in op de heenweg. Ik wist dat ik vorig jaar verloren had, en mijn tijdsindeling was ook niet wat ik vooraf bedacht had. Ik had de eer om onze nieuwe teamleider te mogen chaufferen, maar melde me daar tien minuten later dan gepland. Ik was in ieder geval gewaarschuwd om de rest van de avond op mijn tijd te letten. <cynisme toon aan>Jij wilde je tijd ook nuttig besteden deze avond hè?<cynisme toon uit?

Hehe, ja mijn partij was niet heel lang. Ik had niet de tegenstander van vorig jaar maar wel één die op papier nog wat sterker was. Gelukkig bleef het bij dat papier want in een gesloten Siciliaan was al snel de angel uit het spel en bood mijn tegenstander remise aan. Denkend aan verleden keer besloot ik het maar te accepteren en er een avondje observeren van te maken.

Dat is mooi, want ik heb bijzonder weinig inhoudelijk meegekregen van de andere partijen eigenlijk. Om nog terug te komen op het begin van de avond: ik kwam aanrijden en werd direct hartelijk begroet en kreeg complimenten over mijn stukje van de vorige partij. Oprecht leuk toch? Ik hield wel direct rekening met een zeer gedegen voorbereiding van de tegenstanders… Maar, jij hebt de partijen kunnen volgen, dus brand los!

Om te beginnen bij de jeugd, Tim, Jory en Timo die gezellig met mij mee gereden waren.

Aanwinsten, toch? Dé toppers van vorig jaar groeien door, de ouderen worden langzaam naar het derde gedreven.

Volgend jaar ben jij aan beurt 🙂

… De eerste partij alsjeblieft…

Aldus, Jory was onze supersub deze avond, in een ietwat dichtgeschoven stelling zag het er mijns inziens beter uit voor Jory die langzaam maar zeker de druk opvoer en uiteindelijk een matstelling kon forceren.

Ik gaf er geen stuiver voor, zo dicht als die stelling stond. Knap om daar een punt uit te persen!

De partij van Tim zag er goed uit met al redelijk vroeg een kwaliteit voordeel en verder geen vuiltje aan de lucht tot ik weer langsliep en een vervelende penning van een loper op twee torens zag staan. Voordeel weg maar niets aan de hand dacht ik maar Tim dacht daar helaas heel anders over en kwam een vol stuk achter, dat kostte hem dan ook de partij.

Niks van meegekregen, althans, van die ommekeer. Ik heb Tim alleen goed zien staan. Wat speelde de derde musketier?

Achteloos, haha. De tegenstander van Timo vond hem achteraf de opening een beetje achteloos spelen maar hij was niet op de hoogte dat dit al in de voorbereiding zat, dus kwamen de zetten à tempo. Timo’s tegenstander had ogenschijnlijk voordeel met een vrije a-pion maar daar stond een vrije d-pion tegenover dus werd er tot remise besloten.

Op de gang was Timo er nog niet gerust op, twee pionnen achter… Netjes dat dat toch nog remise is geworden. De match ging dus gelijk op. Vooraf was de meeste “hustle” over de tegenstander van Henk, toch? Toen ik langsliep dacht ik dat hij in zijn bekende repertoire zat, maar dat bleek helemaal niet het geval.

Henk zat als onze leider aan bord 1 inderdaad met een zware tegenstander gezien zijn rating die achteraf gelukkig gebaseerd was op een beperkt aantal partijen. Henk had zich goed voorbereid en hij leek mij dan ook geen moment slechter te staan, omdat zijn tegenstander niet wilde meewerken aan een mooie matcombinatie eindigde ook deze partij in een remise, een zeer knap resultaat!

En toen kwam Ruben van der Meer binnen! HALLO, IK BEN VAN DE DUYVIS EN NOU HOORT IK DAT ER HIER EEN FUIF IS!! Jeetje man, wat een toestand.

Ik vond het al apart dat de bar om 22u dicht ging, daar zat ik van te voren meer mee.

Er werden net voor tien uur dus bakjes met borrelnootjes neergezet. En KRAKEN die dingen, KRAKEN! Zowel Eddy naast mij als ikzelf konden ons lachen niet inhouden. Hoe kan je nou normaal nadenken met al dat gekraak om je heen? Anyway, een kwartiertje tijd en noise-cancelling doen veel goeds…

Eddy leek er goed mee om te gaan. Bij onze nieuwste aanwinst stond er een stelling op het bord waar ik het voordeel van de twijfel aan hem zou geven maar uiteindelijk verzandde ook deze partij in een remise waardoor de stand gelijk was.

Nou, het helpt wel als je zo positief naar de wereld kan kijken, haha. Ik zat ernaast en zag dat Eddy best moeite moest doen om de remise te houden hoor. Een pion minder in een toreneindspel is niet zomaar remise, maar ok. Het is goed om hem erbij te hebben. Heb je iets van mijn partij meegekregen?

Jij had een licht open koningsstelling maar wel het centrum aardig onder controle leek het, de balans was moeilijk te verstoren en dus remise, toch?

Nou… als schaakanalist ben je nog geen Hans Bohm, maar je bedoelt het goed. Voor mijn gevoel was de partij op geen enkel moment onder controle. Vanuit de opening niet voor mijn tegenstander, ik pakte een extra pion mee, maar kreeg daardoor een soort tegenaanval over mee heen. Toen mijn tegenstander 2 pionnen terug pakte, kwam het initiatief weer bij mij te liggen. Uiteindelijk wist ik af te wikkelen naar een eindspel met evenveel pionnen en ongelijke lopers. Pot-remise en ik was er wel tevreden mee.

Ja, de stand was toen nog gelijk. Henk zei tegen iedereen die het wilde horen dat je remise mocht aannemen. Echt inzicht van een leider toch? Hoe inspireer je iemand als Olivier….

Hahah, ja dat was echt mooi. Die had direct de instelling: ik heb een pion meer! Jij gaat mij niet vertellen dat dit remise is!

Oliver was in een eindspel met gelijke lopers en een pion meer. Omringd door alle spelers liet Olivier duidelijk weten dat we niet naar huis mochten en vocht hij door, dit alles voor beide spelers vergezeld van een mooie dosis tijdnood. Uiteindelijk promoveerden aan beide kanten pionnen maar hield Olivier nog een pion over, zijn tegenstander werd zo nerveus dat hij uiteindelijk de fout inging en Olivier met schaak de dameruil forceerde met een onhoudbare pion.

Die analyse klopt inderdaad wel 🙂

En de eindstand ook, 4,5 -3,5 voor Woerden, een mooie revanche mede door een in de breedte sterker team en gewoon prima schaak.

Mooi. Anders nog iets te melden over de avond?

Nee.

Ik ook niet. Aldus, leesteraars, bedankt voor het leesteren. Klik op subscribe en like en graag tot de volgende keer!


<verzin zelf een leuk outtro deuntje>
<en, terwijl de microfoon per ongeluk nog niet uitstaat…>
En wat nou als we geen volgers en likes krijgen eigenlijk?

Dan mag lekker iemand anders een stukkie doen de volgende keer, toch?

Goeie. Anders moeten nog een naam gaan verzinnen ook, voor die schaakcast.

Jij nog een blondje?
<microfoon uit>

Geef een reactie