Woerden 1 verslaat En Passant 1

De gebroeders Vedder en Dick de Graaf moesten verstek laten gaan bij de ontmoeting En Passant 1 – Woerden 1 in de SOS competitie. Daarmee waren de kansen van Woerden vanzelfsprekend gestegen. Jammer was het natuurlijk wel. Het is altijd een feest om tegen deze ware schaakliefhebber te mogen spelen en de laatste jaren waren onze resultaten tegen deze houwdegens zeker niet slecht. Desalniettemin wist En Passant nog een sterk team op de been te brengen. 

Olger had tegen Gerben van Pel een verre vrijpion op de c-lijn weten te creëren. Gerben wist daar niet veel tegenover te stellen en het werd dan ook een vrij eenzijdige partij waar Gerben niet aan te pas kwam. 

Ook de partij van Selman tegen Johannes Kossen verliep spoedig. Selman had een pionnetje verorberd, maar moest nog wel een verre vrijpion van Johannes Kossen onder controle houden. Dat is Selman wel toevertrouwd en ook hij haalde het volle punt binnen.

Voor Rolinde, die met zwart tegen de veteraan Sjoerd Drent speelde, leek het er aanvankelijk wat penibel uit te zien. Ze wist de aanval echter te pareren en Sjoerd gaf Rolinde wat ongelukkig kansen op de damevleugel. Dat hoef je Rolinde niet twee maal te zeggen. Met allerlei dreigingen haalde ze de ene na de andere pion op en daarmee ook de partij. 

Ed pakte de partij klassiek aan. Zijn aanvankelijke ontwikkelingsvoorsprong zette hij om in kleine structurele zwaktes in het zwarte kamp. Vervolgens zette Ed druk op wat pionnen tot ze in het ravijn vielen en haalde daarmee het punt binnen.

Niet overal ging het zo soepel. Leen de Jong had de gevaren in de opening tegen Jan Mattijs van Leeuwen op een creatieve manier weten te pareren. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar in de afwikkeling naar het eindspel was er toch iets mis gegaan. De druk op de damevleugel werd te groot en die ging vervolgens helemaal verloren. 

Ook de partij van Sten tegen Kees Nachtegaal was nu niet bepaald een partij uit één stuk. Onze god van de pionnen storm joeg met een vervaarlijke windkracht op koningsbeugel van Kees Nachtegaal. Echter, door één fout van Sten draaide de wind en kreeg Sten de wind recht in het gezicht. De verdediging kostte Sten zoveel tijd dat hij door zijn vlag ging. Daar was de partij echter nog niet mee beëindigd. Minstens 10 minuten lang zag Kees Nachtegaal in het duister van de rookwolken op het bord niet dat de vlag was gevallen. Ze speelden lekker door terwijl de omstanders de ogen naar een hogere macht omhoog richtten. We kunnen rustig stellen dat hier het Nederlands record “Door de vlag spelen” flink is aangescherpt. Uiteindelijk drong het voldingen feit wel tot Kees door en kon En Passant ook hier een punt noteren.

Marcel had in zijn partij met wit tegen Gert Reichardt niets bereikt. Zeg maar gerust minder dan niets. Het gaf Gert de moed om voorzichtig een remise aan te bieden. Daar waren we niet voor naar Bunschoten gekomen, dus er werd lekker doorgespeeld. Nooit is het evenwicht significant verstoord en uiteindelijk berustte Marcel maar in remise.

Jacco had met zwart tegen Robin Reichardt een theoretisch variantie te pakken waar hij wel de ins en outs van wist en zijn tegenstander niet. Het leidde tot een eindspel waar zwart prima stond. Na nog meer afwikkelingen bleef er een eindspel met paard tegen loper. In dit geval bleek het paard een stuk sterker dan de loper en met name de koning van Jacco was veel actiever. Jacco won een pion en won daarna de partij in fraaie stijl.

Robin Reichardt – Jacco Lind ..f3! gxf3 Kf4! Kxd4 h3 0-1

Voor de details zie: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/9828

Geef een reactie