SGS: Back-to-back succes voor Woerden 1

In de SGS competitie heeft Woerden 1 te maken gehad met wat verschuivingen hier en daar. Niet alle clubs konden tijdens de geplande wedstrijden vooldoen aan de benodigde vier spelers, dat zorgde ervoor dat een aantal rondes later moesten worden ingehaald. Twee avonden achter elkaar was het feest, één keer uit en één keer thuis.

Zo speelden wij 10 maart onze tweede ronde tegen onze tegenstanders waren Vecht & Ommelanden 1 in Loenen aan de Vecht. Google Maps gooide wat roet in het eten door de locatie niet helemaal juist weer te geven, we kregen achteraf de tip om de routebeschrijving van de website te volgen, enfin, handig voor de volgende keer.

Timo mocht met de zwarte stukken tegen Gerrit Jansen. Gerrit nam veel tijd in de opening maar speelde heel goed tegen zijn pionoffer in de opening en verkreeg een licht voordeel. In ruil daarvoor stond ik minstens 45 minuten voor op de klok. Toen zwart tam zijn voordeel afruimde naar een gelijke stelling begon Timo met nadenken hoe hij toch nog wat winstkansen zou kunnen creëren. Op de eerste zet waar hij dan ook wat langer nadacht speelde Timo ongeveer de slechtste zet op het bord en sloot hij zijn eigen loper in. Tevergeefs heeft Timo daarna nog doorgespeeld met de hoop Gerrit door zijn vlag te jagen, maar er was simpelweg geen spel meer over. Na veel te lang door te spelen gaf Timo uiteindelijk op.
Gerrit Jansen 1 – 0 Timo Kroon

De langverwachte partij van Tim Groot Bruinderink – Eddy Faverey, het was een erg dynamische partij, zoals we van Tim gewend zijn. Eddy gaf een pion op voor activiteit, wat erg goed bleek te werken. Een zwarte pion op e3 zorgde voor allerlei gevaarlijke dreigingen. Uiteindelijk heeft Eddy zijn dame ingeruild voor 2 torens, maar Tim’s stukken stonden veel actiever, waardoor hij uiteindelijk een stuk kon winnen en Eddy even later opgaf.
Tim Groot Bruinderink 1 – 0 Eddy Faverey

Jory speelde tegen Sean Willemse, die op zet twee een vrij excentrieke zet deed. Hiermee was Jory vrij snel uit theorie gebracht en probeerde er het beste van te maken. Dat Jory improviseerde was wel vrij duidelijk, hij was iets te snel content met het afruilen van alle stukken waardoor al op zet 12 een eindspel werd gespeeld.
Het voordeel was minimaal, Jory had een loper tegenover een paard, maar Sean’s koning stond ook al direct centraal. In het eindspel wist Jory met wat mazzel een pionnetje te winnen en was wit daarna vrij cooperatief, want hij liet de laatste stukken op het bord ook afruilen.
Hierdoor had Jory een 4-op-3 meerderheid van pionnen en was het alleen nog maar een kwestie van de pionnen naar voren walsen.
Sean Willemse 0 – 1 Jory Koot

De laatste partij die klaar was, was Jens tegen Alexander van der Tol. In de opening gaf zwart al vrij snel een pion op en bleef zijn koning door een schaakje op d8 staan. Toch had Alexander wat meer open lijnen en kon hij zijn stukken actieveren. Om maar wat initiatief naar zich toe te trekken gaf Jens een pion terug en kon daarna non-stop aanvallen. Na een loper-offer van zwart op h3, kon Jens dit negeren en beginnen met een matnet, de uitdaging was om dit succesvol te doen met minder dan een minuut op de klok. Na één zetherhaling werd mat gevonden en was het dan toch gelukt.
Jens Roggeband 1 – 0 Alexander van der Tol

Ten opzichte van vorig jaar (Woerden 1 1½-2½ Vecht en Ommelanden) hebben we hiermee revanche genomen. Netstand.

De volgende dag, 11 maart, mocht Woerden 1 direct weer aan de bak, deze keer thuis tegen Vegtlust 1. De tegenstanders gaven aan dat ze één speler zouden missen en dus met z’n drieën kwamen spelen. Tim heeft zich nobel opgeofferd om een avondje op de spreekwoordelijke bank te zitten. Het eerste punt is binnen..

Tim Groot Bruinderink 1R – 0R NO

Jory was als eerst klaar met zwart, tegen Andre Lindenbergh. De opening ging heerlijk, hij won op zet vier een pionnetje en kon hier gedurende het hele potje aan hangen.
Converteren was echter lastig, de stelling was vrij gesloten waardoor er weinig opties waren om stukken af te ruilen.
Op een gegeven moment maakte Jory een zet die zijn extra pionnetje weer zou kwijtraken door middel van een tactiekje. Gelukkig zag wit ditzelfde tactiekje ook over het hoofd, waardoor Jory alsnog met een pionnetje extra het eindspel in ging.

Er waren nu nog twee problemen; 1. een zwakke achterste rij en 2. de tijdsituatie. Andre buitte dit goed uit en maakte een mooi vorkje op Jory’s toren en de extra pion.
Door de tijdsnood wist Jory de enige winnende zet niet te vinden en was de stelling weer gelijk. Hierdoor bleek dat er niet meer zoveel was om voor te spelen en werd remise afgesproken.
Andre Lindenbergh ½ – ½ Jory Koot

Dit keer niet als laatst klaar, speelde Jens op de plek van Tim op bord 2, met wit, tegen Erind Osmani. Het was een partij van veel geschuif en ruimte pakken. Best tevreden kon Jens zijn h-pion redelijk snel op de zesde rij krijgen. Met ruim meer tijd op de klok dan zwart, een unicum, kon Jens een plan bedenken. Jammer genoeg werd de gevaarlijke pion verloren en was de stelling weer ongeveer gelijk. Met een actievere toren kon Jens, na een ongelukkige zet van zwart, binnen komen met de dame en alles verslinden. Ook door de tijdsnood was het nu snel gedaan en verloor zwart minimaal zijn dame.
Jens Roggeband 1 – 0 Erind Osmani

Timo mocht met de zwarte stukken tegen Erwin Bensdorp. Erwin kreeg Timo bij de derde zet al uit theorie, maar de tijdsinvestering van Timo in de opening betaalde zich uit met een pion meer en daarmee een licht voordeel. Erwin begon een aanval op de koningsvleugel waar Timo niet goed mee om ging. Stockfish zegt achteraf dat deze aanval compleet dubieus was. Maar op het moment leek het compleet verloren. Dit terwijl Timo eigenlijk alleen normale ontwikkelingszetten deed, maar deze kwamen in ruil voor Kh1 en h3, niet de meest offensieve zetten dus. Ondanks dat Timo zichzelf ervan overtuigd had dat ‘ie straal verloren stond speelde hij door en kwam pardoes in een eindspel terecht waar hij een kwaliteit achter stond voor twee pionnen, waarvan één vrijpion. Deze stelling was vrij gelijk en misschien had zwart zelfs een klein voordeeltje.

In plaats van de positie op het bord te spelen begon Timo op de klok van zijn tegenstander te spelen en daarmee begon het grote blunderfestijn dat zich voordeed in het eindspel. Het is alle kanten op gegaan maar in de tijdnood van Erwin maakte hij de laatste fout en kwam Timo in een situatie terecht met een extra stuk tegenover een pion. Dit eindspel was nog niet zo makkelijk gewonnen doordat zijn stukken onhandig stonden en besloot Timo een pion weg te geven om zijn extra stuk te activeren. Voordat we de waarheid in de resterende positie konden ondekken, betaalde Timo’s impulsieve strategie toch uit. De klok van de tegenstander was gevallen. 
Erwin Bensdorp 0 – 1 Timo Kroon

Een succesvolle week voor Woerden 1 in de SGS competitie! Netstand

Nog twee rondes te gaan in de SGS, de vooruitzichten zijn goed, nog even doorzetten! Voor meer deails van de competitie, zie: https://sosc.netstand.nl/divisions/view/437

Geef een reactie