Woerden 1 verslaat Arnhemse Schaakacademie 1

Het was wederom erop of eronder voor Woerden 1. Alles wat niet de winst was betekende eigenlijk wel gegarandeerde degradatie. Een gevoel wat we kenden van de vorige wedstrijd tegen Eindhoven, vraag was of we het deze keer wederom weten te flikken.

Allereerst mijn eigen partij op bord 8, Thomas van Nispenrode tegen Olger van Donk. Ik speelde hier een openingsvariant die na een zetverwisseling van mijn tegenstander eigenlijk vrij snel de boel neutraliseerde. Beetje te goed, elk vorm van spel was er ook wel uit. Resultaat: Remise, Thomas kreeg te horen dat hij bardienst mocht draaien en ik ging maar eens het verslag schrijven.

Dat je met zwart dit noodlot niet hoeft te ondergaan bewees Jacco. Hij speelde tegen Mathieu Roskam. Toen ik na mijn analyse langs dat bord liep constateerde ik dat wit twee pionnen mistte. Waaronder de G pion die je normaal toch liever voor de koning hebt staan. Na tot twee keer toe gecontroleerd te hebben dat Jacco niet iets geofferd had om dit te bereiken constateerde ik maar gewoon dat Jacco heel goed stond. Niet veel later won hij ook. Toen ik hem vroeg hoe hij nou zijn eerste winst in de tweede klasse KNSB had bereikt merkte hij droogjes op dat hij zelf ook nog niet helemaal door had hoe hij dit nu geflikt had.

Tegelijkertijd was Sten op bord 3 druk bezig tegen Bob Beeke. Sten kreeg de kans om de stelling open te breken voordat Bob echt lekker had kunnen ontwikkelen. Een serie nare keuzes voor Bob later stonden echt al zijn stukken onhandig. Dat kwam dus ook niet meer goed, en na 18 zetten/mokerslagen konden de stukken weer in het doosje met de winst voor Sten.

Ondertussen was op bord 7 Bas druk bezig om een koningsaanval op te bouwen tegen Nick Zhao. Sten merkte alvast het risico op dat Bas zich potentieel zou gaan blind rekenen op een offer om vervolgens in tijdnood ten onder te gaan. En kwam in de volgende stelling met nog 5 minuten tegen 30.

Het goede nieuws voor Bas en de rest van Woerden is dat in deze stelling elk mogelijk paard offer een goede zet is.

Bijvoorbeeld: Pxg6+, Pxg6  TXf7,Dg8, Txb7

Bas speelde Phf5, wat na direct Dg8 afwikkelt tot een gewonnen eindspel voor Wit. (Txe6, xe6, Pxd6 wikkelt af naar een eindspel waarin zwart krampachtig staat met een pion minder en een met zwakke pionnen.

Echter als je dit paard op f5 pakt wat in de partij ook gebeurde ga je geforceerd mat. (xf5, Pxf5, Dg8, Txe6, xe6, Df6+.

En er zijn nog wel wat meer interessante varianten die we in de analyse de revue hebben laten passeren.

Terwijl we dit aan het doen waren hield Jacco ons ondertussen op de hoogte van de partij van Selman.

“Selman staat een kwaliteit voor”

En 5 minuten later:

“Selman wint een toren!”

Kort daarop:

“Selman heeft verloren.”

“Ik heb de stelling een beetje verkeerd ingeschat”

Selman zijn partij tegen Sebas Beumer begon op zich lekker en bouwde zich op met veel spanning in het centrum. De ontlading daarvan zorgde voor een stelling met redelijk veel gaten aan beide kanten. In de wirwar van tussenschaak en varianten die net nog iets dekten of net nog iets aanvielen ging Selman uiteindelijk ten onder.

Sofia was ondertussen een evenwichtige partij aan het schaken tegen Ruud Janssen. Sofia haalde haar innerlijke Pipi Langkous naar boven. “Ik heb deze openingsvariant nog nooit gespeeld maar dat betekent vast dat ik het kan tegen een grootmeester”. Dat leverde ook een leuke gebalanceerde partij op.

Op zet 39 was het nog een interessante stelling met dame en toren tegen dame met paard en loper. Probleem was alleen dat de stelling een beetje te interessant was, inmiddels was de vlag van Ruud gevallen. Dit betekent dat Sofia momenteel een 100% score heeft tegen grootmeesters in klassiek schaken. 

Op bord 5 namen Marcel Schroër en Tom van’t Hoff het tegen elkaar op. Tom onderging hier de “Full Marcel experience” zoals we deze allemaal wel een hebben meegemaakt. 

Stap 1: Sta een beetje krampachtig en naar vanuit de opening.

Stap 2: Forceer wat zetten om de boel open te breken om een wat fijnere stelling te krijgen. Verlies/ offer in dat proces een pion.

Stap 3: Probeer een eindspel te houden waarin Marcel het wederom voor elkaar krijgt om je weer het gevoel van stap 1 te laten ervaren.

Stap 4: Herhaal stap 2 en kom nu in een definitief verloren eindspel.

Stap 5: Wordt er rustig afgetikt.

Schrale troost voor Tom, je komt in een vrij groot lijstje van mensen die zo van Marcel hebben verloren.

Als laatste partij was Rolinde nog bezig. Eerder in de partij had haar tegenstander Jeroen van Onzen een goed offer gevonden waardoor Rolinde in een gruwelijke stelling terecht kwam. Echter heb je natuurlijk pas gewonnen wanneer je ook daadwerkelijk gewonnen hebt. Door toch nog irritante zetten te verzinnen wist ze haar toren uiteindelijk actief te verbinden. Opeens keek Jeroen aan tegen geforceerd eeuwig schaak. Wel een eindspelstudie waardig einde:

In bovenstaande stelling ging Jeroen mis door hier Kxh3 te spelen. Rolinde volgt hier met Th1+, Kg2 en Tcc1. Opeens een matdreiging wat vrij geforceerd leidt tot de volgende stelling:

Na nog wat schaakjes om niet de dame te verliezen eindigt f4 uiteindelijk in eeuwig schaak door de Toren op h1. Nou is dit sowieso wel een mooi eeuwig schaak patroon maar nog niet eindspelstudie waardig. Wat blijkt, Na Th1+ in de vorige stelling behoudt Kg3 i.p.v. Kg2 voor wit het voordeel. Dat blijkt dus iets substantieels anders te doen dan Kg2. Op het eerste oogopslag lijkt dit in precies hetzelfde eeuwig schaak net te rennen als Kg2 en ik ben voor degene die zelf de oplossing wil vinden nog even tijd aan het rekken.

De truc zit hem erin dat na Tcc1 wit Db7+! speelt. Kf6, f4 Thg1+, Kh2 en hier is dus de dame op b7 belangrijk die dekt hier het veld op h1, en houdt zo het eeuwig schaak eruit. Voor de oplettende lezer. Na Kg2 kan wit ook Db7+ spelen met hetzelfde idee om h1 te blijven dekken. Echter kan zwart dan op f4, g4! Spelen, met wederom eeuwig schaak tot gevolg.

Dit soort dingen maakt schaken toch een mooi spelletje.

A fijn. Uiteindelijke eindoverwinning van 6-2 zorgt ervoor dat we uiteindelijk nog om iets spelen in de allerlaatste ronde en niet al gedegradeerd zijn. Door de andere resultaten van netstand zullen we ook in de laatste ronde erop of erover moeten.

(auteur: Olger van Donk)

Geef een reactie